Det är alltför många som “curlar” barnen vad det gäller mat ända tills de är långt uppe i åldrarna. Ja, många lagar till och med mat åt sina 25-åringar (som fortfarande bor hemma).
Precis som med allt annat är det bättre ju tidigare barnet får lära sig konsten att laga mat, om grundläggande näringslära, etc. Det kanske viktigaste av allt är att barnen inte redan från tidig ålder hjärntvättas att tro att mat är endera en belöning eller en bestraffning. Det är detta som lägger grunden för en livslång kamp med övervikt och till och med eventuella ätstörningar.
Att tänka på vad det gäller barn och mat
För att lära sig att få ett nyttigt förhållningssätt till maten är det viktigt att man redan från ung ålder får lära sig att laga mat. Genom lek kan man skapa nyfikenhet och glädje kring barnens matlagning. Tips på matlagningsbok för barn.
Det är också viktigt att barn lär sig tidigt vad som är bra respektive dålig mat (skolan är generellt sett väldigt dålig på att utbilda om detta).
Framförallt är det viktigt att man lär barn att mat INTE är en belöning. Om man redan som väldigt liten hjärntvättas att tro att mat, i synnerhet då socker är en belöning, eller frånvaron av den är en bestraffning, så är det 100 procent säkert att man får ett väldigt osunt förhållande till mat.
Varför frossar vi så mycket på högtider som jul och påsk, samt äter lördagsgodis och något extra (på senare år) som fredagsmys? För att detta är ett socialt betingat beteende som går i arv genom generationerna. Vad det gäller “fredagsmyset” så var det för övrigt Estrella som körde en “fredagsmys”-kampanj på 90-talet som fick bra fäste hos folket.
Vi ärver våra föräldrar osunda förhållning till mat, och detta förhållningssätt rubbas dessutom hela tiden av kommersiella krafter.
Lär dina barn att mat är bränsle, inte belöning/bestraffning. Lär dem om vitaminer, mineraler, om hälsosamma fetter och antioxidanter. Berätta för dem att kroppen behöver inte bara bränsle, den behöver BRA bränsle.
Att laga bra och näringsriktig mat är inte bara hälsosamt och ekonomiskt, det är också roligt!