Att deffa innebär att man vill definiera kroppens muskler genom att förlora fettmassa men behålla sin muskelmassa. Deffning innefattar två viktiga komponenter: kost och träning.
Att tänka på gällande kosten under deff är följande:
-Minska det dagliga kaloriintaget med ca 500kcal/ dag, vilket innebär viktminskning på ca 0,5 kg/ vecka. Går självklart att deffa snabbare genom att minska kaloriintaget ytterligare. Detta ökar dock risken att även muskelmassa bryts ner.
-Ät protein till alla måltider. Protein ger ökad mättnadskänsla och minskar nedbrytning av muskulaturen.
-Ät flera men små måltider, max3-4 h mellan måltiderna. Gör att kroppen får regelbunden energi och minskar hungerkänsla.
-Energifördelningen från maten kan fördelas kolhydrater 40-45%, protein 25-30%, fett >30%. Procenten kan se annorlunda ut beroende på hur din kost såg ut innan deffen. Det viktigaste att tänka på är att öka procentdelen protein.

Eftersom man under deff är i kaloriunderskott kan man inte bygga muskler. Målet är istället att tappa så lite muskelmassa som möjligt, vilket gör styrketräning till en viktig del. Kaloriunderskottet kan påverka orken under träningspassen och göra att återhämtningen mellan passen tar lite längre tid. Det är därför klokt att dra ner på repetitionerna mot vad man brukar träna på och istället öka vikten. Tunga vikter – mindre volym.
Deffning är i regel inget snabbt sätt att rasa i vikt på. Är det ens mål så finns det en mängd olika dieter att ta till, med sina för- och nack-delar. Deffning är däremot ett bra sätt att få en stabil fettförbränning med minskad risk för att förlora sin muskelmassa. Ju mer muskelmassa man behåller under viktnedgång ju mer kalorier förbränner kroppen i vila, och man har en ökad chans att behålla vikten man nått. Vill du läsa mer om hur man bränner fett på ett hälsosamt sätt? Då kan jag rekommendera fettförbränning.se som alltid har de nyaste forskningarna om säker fettförbränning.