I dagarna har universitetet i Toronto publicerat en studie som slår hål på myten att lite fetma kring buken skulle vara nyttigt. Det brukar ju heta att några trivselkilon är ett tecken på att man mår bra. Det må så vara, rent psykologiskt, men den kanadensiska studien visar tydligt det man länge misstänkt – att de som har “hälsosam fetma” även har försämrade metaboliska värden, som blodfetter, blodtryck och blodsocker.

Studien utfördes på ett stort antal människor under en period på mer än 10 år. Det visade sig också att även de som hade övervikt (även låg övervikt) som hade bra metaboliska värden hade en ökad risk (hela 24 procent jämfört med de som inte är överviktiga alls) för att drabbas av en tidig död i form av sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och andra kardiovaskulära sjukdomar. Professorn för studien Bernard Zinman understryker att “hälsosam fetma” är en myt.

Att några trivselkilon skulle vara hälsosamt är helt enkelt inte sant, och bara en ursäkt för att inte hålla sig i form.